O nama

"Petnjak" je rođen u Đenovićima. Porodio ga žal za prirodnim kamenjarom crnogorskog primorja koji postepeno nestaje u betonskim sarkofazima plaža, puteva, naselja, fasada. A začeo ga žal za zavičajnim kamenom djetinjstva koga je progutala šikara.
Dobio je ime po toplim petnjacima nekadašnjih peći u kojima se grijalo i sušilo. A u petnjake se sadilo i cvijeće.
A kad se u duši sastanu žal, toplota, ljepota, čistota - ili je okameniti ili pustiti da progovori kamenom. I  progovorila je.
Istina, koristilo mi je kuhinjsko umijeće, samo što su kuhinjske materijale zamijenili građevinski,  mljeveni kamen raznih nijansi i granulacija učvršćen sa bijelim cementom.

I tako su u radosti i naporu stvaranja: miješenja, sušenja, struganja, pod rukama nastajali razni predemeti, a neki  s e vide  na ovim fotografijama. U jednom trenutku sam se drznula i iznijela ih na izložbe i pokazala ljudima. I gle čuda - oni počeše da mame osmjehe i izazivaju radost. I da se useljavaju i u druge domove, bašte, svetinje. I da iz njih raste cvijeće, da čuvaju flaše s vinom, da sa crtežima ili fosilnim otiscima izviruju iz zidova, iz cokli ili zamjenjuju keramičke pločice, lavaboe, plastične kante. Ma svašta.
I ovaj sajt je zato tu da im pronađe put u nova prirodna staništa.
A ja sam tu samo da pomognem.
Nedjeljka Fanfani
 

Mapa